Η πολιτιστική κληρονομιά του νομού είναι καταπληκτική.
Έχουν αναγνωρισθεί επίσημα 110 αρχαιολογικοί χώροι & μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.
Στο νομό υπάρχουν:
- Τρία παγκοσμίου φήμης θέατρα: Επιδαύρου, Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Άργους,
- Δύο αρχαιολογικά μουσεία: Ναύπλιο και Άργος,
- Μεγάλης ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι: στις Μυκήνες και τη Τίρυνθα αλλά και μικρότεροι (π.χ. Αρχαίο Ηραίο - Δενδρά - Κάστρο Μιδέας - Πυραμίδα Ελληνικού - Αρχαία γέφυρα Αρκαδικού - Προσύμνη κλπ),
- Βυζαντινά μνημεία: Αγία Τριάδα - Νέο Ηραίο - Ανυφί - Αγία Μονή - Λυγουριό - Αδάμι - Μονή Αυγού κλπ και άλλα πολλά.
Επίσης αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο Κομπολογιού, την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Βασίλειος Παπαντωνίου", την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, την Πλατεία Συντάγματος όπου βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο.
Αρχαία Επίδαυρος (33 χλμ)
Αν προσεγγίσει κανείς την περιοχή της Επιδαύρου από το Ναύπλιο μέσω του Λυγουριού, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την χαρισματική φυσική καλλονή που τράβηξε σε τούτον δω τον τόπο θεούς κι ανθρώπους. Στις ράχες του βουνού Άκρα και με τα πεύκα να κατεβαίνουν απ' τις πλαγιές μέχρι τα νερά του ομώνυμου κόλπου της Επιδαύρου, η Αρχαία Επίδαυρος είναι χτισμένη στη θέση όπου αναπτύχθηκε ο αρχαίος πολιτισμός της Επιδαύρου, όχι μακριά από το ιερό του Ασκληπιού και το γνωστό σε όλους, Aρχαίο Θέατρο.
Εδώ, υπήρχε ιερό του Ασκληπιού, ναός αφιερωμένος στο Διόνυσο, άλσος αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη και ιερό της Αφροδίτης, ενώ στην περιοχή της χερσονήσου που αγκαλιάζει προστατευτικά τα νερά του λιμανιού, με το ιερό της Ήρας, αποκαλύφθηκαν θαλαμοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι, νεκροταφείο με επιτύμβιες πλάκες και μια πληθώρα αγαλμάτων και επιγραφών.
Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών (42 χλμ)
Καταμεσίς ενός ονειρικού μα και συνάμα σκληρού τοπίου ξεπροβάλλει η μυθική ακρόπολη των Μυκηνών σαν προκατακλυσμιαίος βράχος. Τ' άγριο θέαμα που προσφέρει στον ταξιδιώτη, τα κωνικά υψώματα, με τα βαθιά κι απότομα φαράγγια να το περιτριγυρίζουν, χωρίζοντάς το απ' τα τεράστια βράχια που η φύση έσπειρε ολόγυρα στην περιοχή, μοιάζει με το ιδανικότερο σκηνικό για το σκοτεινό αιματοβαμμένο δράμα της φοβερής οικογένειας των Ατρειδών.
Η μοναδική Πύλη των Λεόντων και ο Ταφικός Κύκλος Ά, το Μυκηναϊκό μέγαρο με τα συνεχόμενα διαμερίσματα και το πλήθος των οικιών με τα πλούσια ευρήματα, ο Ταφικός Κύκλος ΄Β με τους 24 συνολικά τάφους, εκ των οποίων οι 14 βασιλικοί, ο περίφημος θησαυρός του Ατρέα ή Τάφος του Αγαμέμνωνα αλλά και πλήθος άλλων κτισμάτων, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή που "οι θεοί περπατούσαν στη γη", καθιστώντας το 'προσκύνημα' στις Μυκήνες, μια μοναδική εμπειρία ζωή.
Αρχαιολογικός χώρος Τίρυνθας (26 χλμ)
Στον δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, μιας από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις, που συνέδεσε το όνομά της με τον μυθικό κύκλο του Ηρακλή.
Η πόλη, ιδρύθηκε από τον ομώνυμο ήρωα Τίρυνθα, γιο του Άργου κι εγγονό του Δία, που σύμφωνα με τη μυθολογία, έχτισε τα απόρθητα τείχη με την βοήθεια των Κυκλώπων.
Σήμερα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα μυθικά κυκλώπεια τείχη, τις μοναδικές σήραγγες, καθώς και το διακοσμημένο με υπέροχες παραστάσεις μέγαρο των ανακτόρων με την αίθουσα, τον πρόδρομο και το κυρίως μέγαρο.
Ίρια (3 χλμ)
Τα Ίρια είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στο Δήμο Ασίνης του νομού Αργολίδας. Χωρίζεται στο "Πάνω Χωρίο" και στην "Παραλία". Το πιo γνωστό του σημείο είναι το μικρό λιμανάκι του, ιδιαίτερα γραφικό με πολλές ψαρόβαρκες.
Στην είδοδο των Ιρίων στα αριστερά υπάρχει ένας Πύργος Σημάτων (Φρυκτωρία) του 7ου αι. π.Χ. ο οποίος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση έως σήμερα. Χρησίμευε στην επικοινωνία με άλλους παρόμοιους Πύργους ώστε να ειδοποιούν με σήματα καπνού την ημέρα και σήματα φωτιάς την νύχτα την Αρχ. Ασίνη και τις Μυκήνες για τυχόν επιδρομές εχθρών.
Ο κάμπος του είναι γνωστός για τη μεγάλη παραγωγή αγκινάρας που αποτελεί τον πνεύμονα οικονομίας των κατοίκων. Κάθε χρόνο οργανώνεται η γιορτή της Αγγινάρας με παραδοσιακούς χορούς και λαική ορχήστρα, όπως και φαγητό με βάση την αγκινάρα.
Παλαμήδι (25 χλμ)
Το Παλαμήδι είναι φρούριο στο Ναύπλιο της Ελλάδας το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς. Ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και η ανάβαση στο Παλαμήδι γίνεται είτε μέσω αμαξωτής οδού είτε μέσω μιας σκάλας με πολλά σκαλοπάτια, γνωστά ως 999 σκαλοπάτια, ενώ στην πραγματικότητα είναι 857 σκαλοπάτια.
Εννοείται πως η θέα από το κάστρο προς την πόλη του Ναυπλίου, την Ακροναυπλία, τον Αργολικό κόλπο και τα γύρω βουνά είναι εκπληκτική.
Μπούρτζι (23 χλμ)
Αρχικά ονομαζόταν από τους ναυτικούς νησάκι του Αγίου Θεοδώρου.
Οι Ενετοί ήταν αυτοί που το οχύρωσαν με πύργο. Έπειτα άλλαξε πολλές φορές χέρια μεταξύ των Ενετών και των Τούρκων. Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1821 και μετά την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Α', το Μπούρτζι αφοπλίστηκε, έπαψε να είναι φρούριο κι έγινε τόπος διαμονής του δήμιου της γκιλοτίνας. Από το 1930 έως το 1970 το Μπούρτζι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.